Snel zoeken naar vakantiehuizen

Vuurtoren Texel Eierland

Op het meest noordelijke puntje van Texel, het voormalige eiland Eierland, staat de prachtige vuurtoren van het eiland. Op 25 juli 1863 werd de eerste steen gelegd aan dit stukje kunst op een duin met een hoogte van twintig meter. Een kleine anderhalf jaar later werd de vuurtoren voor het eerst ontstoken.

Vanaf het jaar 1883 werd de vuurtoren gebruikt als kustwacht. Op dat moment brandde de toren nog op petroleum, in 1927 werd dit vervangen door pharoline, waarna de toren werd geëlektrificeerd. Tijdens de oorlog raakte de vuurtoren zwaar beschadigd en herstelwerkzaamheden waren nodig om de toren te behouden. Zo kreeg deze een nieuwe muur om zich heen en een compleet nieuwe bovenbouw. Hierdoor werd de vuurtoren ook een stukje kleiner. Voorheen bezat het negen verdiepingen, maar na de herstelwerkzaamheden telde de toren nog slechts zeven verdiepingen.

Door de zon werd de vuurtoren ineens roze en dit zag er natuurlijk wat vreemd uit. Daarom is deze in 1977 voorzien van een mooie felrode kunststof coating. Nog altijd is de vuurtoren de pracht van het eiland en er zijn veel mensen die gefascineerd raken door vuurtorens. Dit is ook niet zo vreemd, want je komt ze niet overal tegen.

De buitenkant is natuurlijk al erg bijzonder om te zien, maar op bepaalde dagen is ook de binnenkant van de vuurtoren te bewonderen. Jong en oud is dan van harte welkom de hele vuurtoren te ontdekken en te leren over haar geschiedenis.

lees meer

Foto's

Locaties in de omgeving

huis van uw keuze

huis in de omgeving

uitstapje in de omgeving

park van uw keuze

park in de omgeving

Copyright © vakantiehuizennederland.nl