Snel zoeken naar vakantiehuizen

Natuurgebied Duurswold

Duurswold is een prachtig natuurgebied dat te vinden is in Midden Groningen. Sinds 2002 zijn enkele voormalige landbouwgronden omgetoverd tot een adembenemend gebied vol natuur, flora en fauna. Langzaamaan ontstaan er in Midden Groningen nieuwe natuurgebieden welke stuk voor stuk worden ingericht.

Dit gebied bestaat voornamelijk uit de eerder genoemde landbouwgronden en om voldoende variatie in de bodem te creƫren zijn er bepaalde stukken van het gebied afgeplagd. Planten en diersoorten die van een schrale grond houden worden hierdoor ook naar het gebied getrokken. Inmiddels zijn hier al diverse vogelsoorten gespot, als de blauwborst, kleine plevier en de kluut. Proefveldjes helpen te onderzoeken welke potenties het gebied heeft. Hierbij zijn de kleine ratelaar en de rietorchis al waargenomen.

Begin 2005 werd deze omgeving ingericht als natuurgebied. Samen met de Westerpolder vormt dit gebied een gevarieerd landschap, bestaande uit onder andere graslanden, struwelen, plassen, moerasgebied en drogere zandkoppen. Het gebied is uiterst geschikt voor het maken van ontspannen wandel- en fietstochten. Wegens de onverharde wandelpaden is het aan te raden laarzen aan te trekken.

Dit gebied wordt langzaam ingericht tot natuurgebied en bestaat uit voormalige landbouwgronden. Hier zullen onder andere moerassen, bossen, ruigten, open wateren en kruidenrijke graslanden ontstaan tijdens de ontwikkelingen. Verder in het noorden van het gebied zal de nieuw ontwikkelde natuur via de Haansplassen aansluiten bij het natuurbeschermingsgebied Schildmeer.

Bij Slochteren werd in de zeventiende eeuw baggerturf gewonnen, waarbij baggerputten ontstonden. Deze putten liepen vol water en werden langzaam omgeven door riet, moerasbos en graslanden. In de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn langs de randen van het gebied loofbossen aangeplant en inmiddels hebben de baggerputten een recreatieve functie.

lees meer

Foto's

Locaties in de omgeving

huis van uw keuze

huis in de omgeving

uitstapje in de omgeving

park van uw keuze

park in de omgeving

Copyright © vakantiehuizennederland.nl